Марката Basics Wear е създадена от и за хора, които ценят и уважават Природата. Тя е наш дом и вдъхновение, да се грижим за нея e важен и съзнателен избор!
Залагаме само на 100% органичен памук, защото за нас използването на обикновен памук никога не може да бъде етично оправдано. Обикновеният памук представлява 2% от обработваната земя на планетата, но и огромните 17% от употребата на химически пестициди по света, които са опасни както за хората, така и за биологичното разнообразие.
Органичният памук е по-мек, хипоалергенен и издържа дълго време. Но най-важната полза е защитата на екосистемата, намаляването на загубата на вода и осигуряването на по-безопасна работна среда за фермерите и производителите.

Чистотата на памука

Чистотата на памучните влакна се оценява от начина на бране на памука. Това се случва или ръчно, или машинно. Органичният памук е изцяло бран на ръка, което запазва чистотата на всяко влакно и не го уврежда. Този процес води до по-меки и по-трайни продукти. Обикновеният памук е по-търсен и предлаган и за повече бързина се бере машинно. Този процес замърсява влакната и ги уврежда, което води до големи количества изхвърлени на боклука.

Памучно земеделие

Нормалното отглеждане на памук започва с ГМО или генетично модифицирани семена. Те са модифицирани, за да изградят устойчивост срещу вредители, но когато буболечки се приспособят и станат по-силни, се изискват повече пестициди. Органичният памук е направен от естествени семена и не се използват пестициди или други вредни химикали. Вредителите се контролират с насекоми, които ги убиват. В резултат на това продуктите от органичен памук са по-безопасни за кожата. Обикновеният памук се отглежда на една и съща почва отново и отново, като влошава качеството и, премахва хранителните вещества и води до нездравословни култури. Тъй като тези култури се нуждаят от повече вода, те се напояват силно, което води до загуба на вода. Органичният памук се върти от една почва на друга, а хранителните вещества задържат водата дълго, което изисква по-малко напояване. Това води до по-здрави култури.

Плевене

В процеса на плевене при редовното отглеждане на памук също се използват химикали под формата на хербициди, които убиват плевелите. Използването на такива вредни химикали засяга качеството на културите, изсмуква влагата и хранителните вещества от почвата, а също така вреди на фермерите. От общото количество пестициди, използвани в земеделието, повече от 25 на сто се използват за памук. Те включват силно токсични инсектициди и канцерогени. Постоянното използване на такива химикали може да доведе до сериозни заболявания при фермерите и да засегне с околната среда. При производството на органичен памук плевенето се извършва на ръка.
Органичният памук е устойчив и екологичен заместител на обикновения памук.

СЕРТИФИЦИРАНИ ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ

Нашата верига за доставки е сертифицирана от различни независими органи и стандарти. Всеки от тези сертификати демонстрира, че ние работим за изграждане на здравословни екологични практики и по-голямо уважение към планетата.